16 декември 2014 г.

За Фройд, децата и тъмната страна на Дядо Коледа


"Фройдизмът унижи човека и отне на Аз-а прерогативите на му на абсолютен монарх...Макар и след Фройд човек да не е господар на сам на себе си, той винаги е отговорен за себе си и не може да се разтовари от своите грешки върху бунтуващото се подсъзнание или върху тираничното свръх-аз."

"Консуматорската логика се проявява в 4 инфантилни форми: неотложност на удоволствието, привикване към даровете, мечта за всемогъщество, жажда за забавление. Първата намира кулминационната си точка в изнамирането на кредита, който разстрои отношенията ни с времето и чувството ни за времетраене. С него ние заемаме от бъдещето, което става нашият нов партньор, той е благосклонно предусетена наслада от желания предмет. Унищожава се всичко, което предполага очакване, съзряване, сдържаност и води до нетърпеливост."


"Ние сключваме с банките фаустовски миниспоразумения, в които ни заклинат като Мефистофел: подпиши и всичко е твое!"

"Ако според Свети Тома бедността е липса на излишното, докато мизерията е липсата на необходимото, в потребителското общество всички сме бедни, по принуда ни липсват много неща, тъй като всичко е в излишък."

"Детският индивидуализъм е утопията на отказа от отказа. Той познава само един лозунг: бъди вечно такъв, какъвто си. Иска обществото да го закриля, без да му забранява каквото и да било."


"Консуматорството е деградирала религия, вяра в безкрайното възкресение на нещата, чиято Църква е супермаркетът, а евангелие - рекламата"


"Ако според Галилей езикът на природата е записан в математическа форма, то езикът на консумацията е записан в магическа форма: той действа чрез див синкретизъм, приютява в своя пантеон остатъците от митовете, легендите, религиите и идеологиите, които обработва както му е удобно."


Цитатите са от книгата на Паскал Брюкнер "Изкушението на невинността"

Няма коментари:

Публикуване на коментар