4 октомври 2014 г.

Джери Зайнфелд: Обичам рекламата, защото обичам лъжата

Брутално откровените и иронични речи по време на рекламни фестивали зачестяват все повече. Може би съвестта на рекламистите се пробужда и има нужда от трибуна поне веднъж в годината, за да оправдае по някакъв начин милионите показвания на затъпяващи рекламни спотове по цял свят. След Боб Хофман и неговата забележителна реч по време на фестивала Advertising Week Europe 2014 дойде време и за наградите Clio 2014, където единичният билет струва $700.


Този път в ролята на Изобличител на рекламното зло е Джери Зайнфелд, обявен от списание Forbes за най-високоплатения комедиен актьор в света. Той получава тази награда в качеството си на дългогодишен говорител на American Express. Трудните за преглъщане истини казани от комик бяха приети с лековат смях, а в края на речта пълната с професионалисти зала избухва в овации. Типично за американската култура и шоу бизнес. Но все някой трябваше да им го каже или поне напомни, пък било то и на полушега. 



"Да прекарваш живота си в опит да будалкаш невинни хора да харчат трудно спечелените си пари за безполезни, нискокачествени, изопачени продукти и услуги е една "отлична" употреба на енергията ти...В промеждутъка между видяната рекалама и притежаването на нещото аз съм щастлив. И това е всичко, което искам...Ние знаем, че продуктът започва да смърди. Ние знаем това, защото живеем в свят където всичко смърди. Ние всички вярваме, "Хей, може би точно това не смърди". Ние сме надяващи се създания. Глупави, но надяващи се. Но сме щастливи в този момент между рекламата и покупката..."

Снимка: CHARLES SYKES/INVISION/AP/ASSOCIATED PRESS


И още една "крилата" иронична фраза от приличащият на българския депутат Йордан Цонев комик от друго събитие:



"Шоуто или ти харесва, или не! Това е всичко, което трябва да решиш! Дали е истинско, или не е! Какво значение има? Ако ви дам парче торта, за какво ви е да знаете какво има вътре? Яжте! Просто яжте! И млъквайте! Защо задавате всички тези въпроси?"

Няма коментари:

Публикуване на коментар