4 октомври 2014 г.

Храната - вкусна или здравословна?


"…натрапчивата идея за здравето се старае да медикализира всеки миг от живота, вместо да ни разреши едно приятно безгрижие. Това се изразява чрез присъединяването към терапевтичната сфера на всичко, което до този момент се е отнасяло към сферата на доброто възпитание: колективните ритуали и развлечения се превръщат в грижи, оценявани според това доколко са полезни или вредни. Например храната вече не се класифицира според това дали е вкусна или не, а дали е здравословна или нездравословна. Съобразяването има надмощие над вкуса, мярата над неправилното разпределение. Трапезата вече не е олтар на вкусни, сочни неща, момент на споделяне и размяна, а аптекарска лавица, където много точно се отмерват мазнини и калории, където добросъвестно се сдъвкват храни, които не са вече нищо друго, освен медикаменти. Трябва да пием вино не защото ни харесва, а защото повишава еластичността на артериите, да ядем пълнозърнест хляб, защото е по-лесно смилаем и т.н.“ (От книгата на Паскал Брюкнер "Вечната еуфория", 2002 г., София)

Няма коментари:

Публикуване на коментар