14 юли 2014 г.

Арно Брекер и чистото арийско изкуство

Арно Брекер е известен немски скулптор творил по времето на нацисткия режим, създател на множество статуи, с които се установява стандарт за "чисто арийско изкуство и естетика". Третият райх налага героичния, изчистен, монументален стил в скулптурата. Арно Брекер е работил в Баухаус, но е нагодил стила си и става любимият скулптор на Хитлер. Неговите масивни бронзови статуи на голи мъжки тела са поставени пред Райхканцлерството в Берлин по онова време.




В речта си при откриването на една художествена изложба през 1938 г. Хитлер казва: 

"Сила и красота са повикът на деня. Яснотата и логиката доминират в нашата културна битка. Художниците от този век трябва да отъждествяват себе си с века." Нацистката живопис не трябва да се занимава с анализ на личните интереси на художника, нито да експериментира със средствата. Нацистката живопис е ясна, директна и героична".







Самият Хитлер наричал Брекер "Нацисткият Микеланджело".

„Да общуваш с Хитлер бе истински празник. Умен, премерен и забавен. На моя 40-ти рожден ден той ми подари „скромно” имение за 800 000 марки. Днес този щедър и великодушен човек е обявен едва ли не за наместник на дявола”, спомня си Арно Брекер, въпреки безспорните доказателства за престъпленията към човечеството на нацистите. Какво обаче се случва с този своеобразен немски дух, който може освен да се види, но и да се усети в почти всички предметни артефакти от онова време - индустриален дизайн, автомобили, мода, архитектура, изкуство и дори начин на поведение и присъствие? 

Швайнщайгер и немският дух

Бастиан Швайнщайгер е германски футболист, роден на 1 август 1984 г., в който сякаш оживяват статуите на Брекер, особено след победата на германския отбор на финалите в Бразилия. Откъде идва тази симпатия към Германия и немското, ако не от архетипа на Свръхчовека, от осанката, жестовете и цялостното присъствие в пространството на същите онези качества характерни за конструиране на немската идентичност -  мрачност, последователност, директност, логика, героичност... Качества, които определено са преминали изпитите и обратите на времето и продължават уверено напред към бъдещето. 


Поглед

Излъчване 

Осанка

Няма коментари:

Публикуване на коментар