16 март 2014 г.

Z-machines: роботите, които свирят на живо

Японските производители на слабоалкохолни напитки Zima са решили да революционизират начина, по който се случват големите електронни партита, поне в Япония. За целта са инвестирани немалко средства и усилия в нестандартна и напълно нова рекламна механика. Ето в какво се състои тя - на сцената се появява група от роботи наречена Z-machines. Те могат да свирят в пъти по-бързо отколкото човешките същества. Потребителите (посетителите на партито) могат да влияят на музиката чрез повдигане на бутилките нагоре, тогава например музиката променя звученето и се втвърдява. Възможни са и много други форми на интеракция с публиката, които тепърва ще бъдат представяни.


Още от времето на Крафтверк през 80-те години на миналия век електронната музика бавно, но сигурно зае стабилно място в световната музика като истинският бум беше през 90-те с появата на спонтанни рейв партита, оформянето на водещи стилове като прогресив, техно, минимъл, гоа, по-късно афро-ритми, брейкбийт, дръм енд бейс, днес "мутирал" в дъбстеп и какви ли още не малки и големи под-стилове. Ключов момент беше също участието на Уилям Орбит в албума на Мадона "Лъч светлина", което му придаде съвсем ново и електронно звучене, превърнало се в модна тенденция. Днес можем да кажем, че цифровото води пред аналоговото, поне в популярната музика. Докъде ли ще стигне всичко това?


Трябва да им се признае, че звучи малко като българска ръченица. Би било супер български момичета да танцуват наоколо. :) Цялото парче можете чуете и видите тук:


Няма коментари:

Публикуване на коментар