7 октомври 2016 г.

Производство на колективни сънища

AES+F е група от концептуални визуални артисти от Русия. Името е образувано от имената на участниците Татяна Арзамасова, Лев Евзович и Евгени Святски. През 1995 година към групата се присъединява фотографът Владимир Фридкес. 

Видео-инсталацията "Пирът на Тримахлион" представлява интерпретация на едноименния персонаж от книгата на Петроний "Сатирикон", а името означава "Трижди противен". Премиерата е на биеналето във Венеция през 2009-та година, а 9-каналната видео инсталация представлява 5-звезден хотелски рай, вместо оригиналния дворец на Нерон, в който скука, богатство и разточителство са съчетани с ролите на гости и слуги, които не се гледат в очите, нямат чувства, нито страхове. Времето сякаш е спряло, движенията са ритуално циклични, протичащи в нещо като лоша безкрайност. В крайна сметка този мним "рай" буди тревога. 

Пирът на Тримахлион,

Темата "Inverso Mundus" (Светът с главата надолу, Еl mundo al reves) се среща в множество гравюри от 16-ти век насам и имат множество вариации. Общият принцип на изобразяване е обръщането на ролите, смяната на местата и посоката на оказване на власт и насилие. Често срещани мотиви могат да бъдат прасе, което коли касапин, дете наказващо учителя си, човек носещ магаре на гърба си, мъже и жени със сменени роли и облекла, парцалив просяк величествено дава милостиня на богаташ. Също така летящи риби, някои от които ловят хора с въдици, дърво реже с трион човек, птица гледа човек в клетка и т.н. Интерпретацията на гравюрите от AES+F е многоканална видео-инсталация, в която абсурдни сцени със същите мотиви се появяват като епизоди от съвременния живот, с герои, които са част от социална утопия или кошмар. Сред тях ще забележим метросексуални улични чистачи с огромни маркучи бълващи нечистотии, Инквизитори-жени, които изтезават мъже върху чудновати приспособления в IKEA-стил.  



"Inverso Mundus" е свят, в който химерите са домашни любимци и Апокалипсисът е забавление. 












Няма коментари:

Публикуване на коментар