4 юни 2014 г.

От земята до небето

Марко Брамбила е видео-артист, роден в Италия и живеещ в Ню Йорк, автор на легендарни колажи, концептуални инсталации и шедьоври на видео-монтажа. Творбата му "ЦИВИЛИЗАЦИЯ" сякаш се докосва до живата вътрешнопсихична колективна културна памет на 20-ти век.


Видеото се прожектира в асансьорите на The Standard hotel в Ню Йорк и представлява видео-колаж от над 400 кадри от класически кино филми, които отвеждат пътуващите зрители от ада към рая и обратно, в зависимост от посоката на асансьора, който пътува без осветление.


Брамбила е също режисьор на филма "Разрушителят", вдъхновен от антиутопичния роман „Прекрасният нов свят“ на Олдъс Хъксли с участието на Силвестър Сталоун, Уесли Снайпс и Сандра Бълок. Негови инсталации се показват в най-реномираните световни галерии  Kunsthalle в Берн, The Guggenheim Museum, the San Francisco Museum of Modern Art, the ARCO foundation, Мадрид и New Museum of Contemporary Art. 

Музиката е от пиесата на Игор Стравински "Пролетно тайнство" (1913 г.).  Вече 35 години "Пролетно тайнство" лети в Космоса. През 1977 г. фрагмент от пиесата "Жертвен танц" в изпълнение на оркестъра на Колумбия с диригент Игор Стравински е включен в Златната плоча, която "Вояджър" отнесе (заедно с българската песен "Излел е Дельо хайдутин") като музикално послание от Земята към незнайни цивилизации.



Най-новите му творчески търсения са отново вдъхновени от модерната класическа музика, но този път движението е спираловидно-навътре и се прожектира в 3D формат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар