18 юни 2014 г.

КАПАНИАДА

В началото бе първият поглед, после дойдоха мислите, след тях като любопитни съседки занадничаха чувствата...следвани от ритъма на собствените ми крачки...Ето така се озовах в Капана. 

Възможно ли е да има Капан, който освобождава?

За разлика от София, която "се превърна в транзитна гара, която препраща в чужбина младото и способно население на България", Пловдив не е място за отпътуване, а за завръщане. 

В главата ми нахлуха мисли как градът шуми като празна раковина, как България е като човешки организъм, със своя анатомична география - всеки град е вътрешен орган. Така София може би е интоксикиран мозък пълен с мрачни крачещи (и храчещи) хора-мисли?  Перник - черен дроб, Русе - простата, Варна - млечна жлеза, Бургаски залив - устна кухина, Созопол - долна челюст, протезирана...


Но да се върнем към Пловдив.

Продължавам да се питам, що е Пловдив? Външен израз на колективната душа? Литературен сюжет? Мозайка от представи? Какво е първото, което ни хрумва когато чуем  "Пловдив"?  Каква е символиката на Тепетата, Главната...Площадите? Мисля си, че добре осветените пространства представляват онези зони на колективния разум, които оформят духа на институциите и усещането за традиция, устойчивост и празно пространство, пълно със значения. Различните части на града са всъщност различни състояния на душата ни. Затова е важно да следим какви мисли ни минават наум на определени места. Преминаването на мисъл през ума наподобява преминаването на човек през града. Някои мисли са забързани, други са в зоната на "айляка" - "състояние, в което човек няма работа и е абсолютно спокоен за всичко", запазена марка на пловдивчани. 

Капана е мястото, където айлякът се среща с дизайна и визуалната култура. Там от 20 до 29 юни 2014 г. ще се проведе One Design Week. Проектът е с дългосрочна цел - да се вдъхне нов живот на квартала в сърцето на Пловдив и той да заеме централна роля за събитията и културния живот в града за години напред. 




Оne Design week ще трансформира градското пространство по всевъзможни начини - галерии, барове, огледални инсталации....


ONE DESIGN WEEK e платформа, която стимулира и подкрепя развитието на дизайн професионалистите в България. Целта на събитието е да представя и популяризира устойчиви и стойностни практики за по-добра и смислена визуална среда от цял свят.


ONE DESIGN WEEK се провежда всяка година през юни месец. Програмата му включва професионален форум с участието на изтъкнати имена от цял свят и ред събития със свободен достъп за широката публика. 


Фестивалът се провежда за първи път през 2009г.под името Sofia Design Week. Събитието се организира от платформата за културни събития ЕДНО. Сред другите ежегодни фестивали на ЕДНО са ONE ARCHITECTURE WEEK и ONE DANCE WEEK. През 2013 фестивалът празнува петата си годишнина и събира участници от 21 различни държави и 40 000 посетители на над 50 локации с дизайн съдържание. През 2014 фестивалът за първи път ще се проведе в Пловдив от 20 до 29 юни.



Капана е и Лабиринт, в който можеш да се изгубиш, за да се намериш още по-добре. Първи етаж, стълби, втори етаж, гледка...Аз и Свръх-Аз. Не е възможно да останем хора на един етаж...без стълбище нагоре.  


Италиански ресторант Maramao - Сиренцето в Kапана. Снимка: inni4ka.blogspot.com



Златна рибка хваната в Капана :)


Какво ли има да ни каже Альошата? 
Coming soon...


 

"На разсъмване ти се разкри пред нас, прясно варосана; 
децата имаха чувството, че проникват в тяло на гълъбица, 
и всички незабавно обикнахме стълбището ти" 
(Прощаване с колибата, Сен-Пол Ру)



Гледната точка на птица - късометражен филм за Пловдив, дебютен за пловдивчанина Стефан Апостолов, чийто настоящ адрес е Лос Анджелис. Музиката е дело на Емил Ламбрев. Озвучаването е съставено от 6 музикални композиции, които преливат една в друга. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар