30 май 2014 г.

Да полетиш насън. Тимур Бекмамбетов - режисьор на сънища

Какво ли би било да можехме да заснемем мислите си? Или нещо повече - сънищата и мечтите си? Кой би могъл да бъде режисьор на сънища



Един от кандидатите за тази позиция е Тимур Бекмамбетов. Запомнете това име. Роден е през 1961 г. в казахстанския град Атърау, тогава част от СССР. Пробива в Русия със серия рекламни клипове за банка „Империал“, заснети през 90-те и отворили нова страница в руската телевизионна реклама. През 2004 г. Бекмамбетов отново е на върха с „Нощен патрул“ и неговото продължение „Дневен патрул“ от 2006 г. През 2007 г. заснема касовия за руския пазар „Ирония на съдбата 2“, който със своите $ 49 милиона е на второ място по приходи в историята на руското кино след „Аватар“. Работата му е забелязана от Холивуд и през 2008 г. е поканен да заснеме филма „Неуловим“ с участието на Анджелина Джоли.

Най-новият му филм е рекламен и е посветен на проекта "Сърцето на столицата" на строителната компания "Донстрой". В него няма жилищни блокове, апартаменти, фасади и обзавеждане. Вместо това се пренасяме в сферата на сънищата и подсъзнанието, където се срещат детската фантазия, носталгията на възрастните, играта на асоциации във въображението и говоренето чрез безмълвни образи, чието послание е, че "дори в най-големият град, където властва рационалността, всеки може да намери своята мечта в кътче спокойствие, остров на щастие и любов, да намери своето сърце".

Образите, които са ползвани са от известни места от Москва (Болшой театър, православни храмове, площади и булеварди), заснети по начин, по който вероятно битуват под формата на стереотипи в колективната памет на руския народ. Мечтание, копнеж, фантазия и невинност...

"В Москва има всичко. Въпросът е какво избирате вие". 


Рекламният филм вече жъне множество фестивални награди и най-вероятно ще се запомни като реклама номер 1 в Русия за 2014 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар