26 ноември 2014 г.

Mузиката като жива аритметика и геометрия

"Музиката е невидимата аритметична дейност 
на един дух, който не знае, че брои" 
(Готфрид Лайбниц, 1646-1716)


Тръгвайки от съвременната електронна музика бихме стигнали до "античното схващане, че хармонията на света (на космоса), кореспондира с музикалния ред, с музикалната хармония...Музиката, по традиция представяна в седемте "свободни изкуства", като теория и практика има и свои обособени видове:

- musica mundana - хармонията на Макрокосмоса, която произлиза от хармонията на Сферите; 
- musica instrumentalis и musica humana - хармонията вътре в човека, хармонията на Микрокосмоса, която се състои в единението на душата и тялото. Чрез своите математически съотношения музиката влияе на етоса на душата, чрез консонантни и дисонантни числови съотношения се пораждат и различни афекти. 

За Лайбниц музиката е скрита аритметична дейност на душата, която не осъзнава извършваните математически изчисления. Тези идеи отварят вратата на едно цяло учение - "Учението за афектите".  

Музиката като практика притежава и свой език, свои думи, за да кореспондира и "говори" с душата - това са така наречените "поетични фигури", заимствани до голяма степен от реториката. Поетичните фигури, които са конкретни композиционни форми (имитационни, мелодически, на повторението и реда), са и изкуството, с което се реализират консонансите и дисонансите".




Артистът Найджъл Станфорд прави видими музикалните честоти чрез пясък, вода и електрически импулси, които му се отблагодаряват с красиви и хармонични форми. 

Какво ли би било, ако Лайбниц беше жив? 
Може би щеше да е световноизвестен DJ :-)



Цитат от: Янко Маринов, luxuriaeuropae

Няма коментари:

Публикуване на коментар