11 февруари 2014 г.

Как мозъкът ни реагира на разказването на истории?


Въпреки, че не съм фен на американския научен модел всичко да се свежда до Негово Величество Мозъка, този кратък филм сочи в интересна и непозната посока. Да оставим настрана въпросът кое е първо, яйцето или кокошката, мозъкът или мисълта, по-важното е да осъзнаем връзката между тях. 


Д-р Пол Зак разказва забележителен пример за това как човешкият мозък реагира на разказването на истории. Той е пионер в областта на нововъзникващата наука невроикономика. Оказва се, че дори и най-простият разказ, ако следва класическите сюжетни линии, описани от немския драматург Густав Фрайтаг, може да предизвика мощни емпатични отговори, свързани с конкретни неврохимикали в мозъка , а именно кортизол и окситоцин . В случая разказът е за двугодишният Бен, който е болен и неговият баща. Изследвани са реакциите на няколко стотин човека. Мозъчните реакции на респондентите могат лесно да се превърнат в конкретни действия, които в случая на д-р Зак са довели до щедри дарения за благотворителност. От друга страна истории, които не успяват да следват класическата драматургична линия на действие-кулминация-развръзка, без значение колко са интересни, предизвикват  значително по-слаба емоционална и оттам химична реакция в мозъка. Заключенията от този експеримент биха могли да бъдат ползвани навсякъде където се разказват истории т.е. почти навсякъде. 

Разказвачи от всички страни, не спирайте да разказвате интересни и докосващи истории! Така променяте историята, своята собствена и тази на другите! :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар