4 юни 2024 г.

Сключва ли Фреди Меркюри сделка с дявола за безсмъртие чрез изкуство?

Защо песента се казва "Бохемска рапсодия"? Защо трае точно 5 минути 55 секунди? За какво всъщност е тази песен? Защо филмът за Queen излезе на 31 октомври?

Филмът излиза на 31 октомври, защото сингълът е пуснат за първи път на 31 октомври 1975 година. Получава името си от "Рапсодия", музикално произведение от различни части и "бохем", идващ от Бохемия, мястото, където е роден Фауст, главният герой на едноименната пиеса, написана от Гьоте.

Меркюри решава да създаде творба, в която да вгради най-съкровените си тайни и работи над нея 6 години - от 1968 до 1974 г., когато най-накрая се осмелил да покаже записките на китариста на Брайън Мей, който бил поразен от странните препратки към дявола и корана. На листовете нямало ноти, защото основното звучене на песента било само в главата на Фреди, защото основен герой в нея е самият той. Смята се, че текстът крие някои тайни за живота на Фреди Меркюри, за които той категорично отказва да говори приживе.

Песента е решена като рапсодия, в която намираме 7 различни части:

Действие 1 и 2 - А капела

Действие 3 - Балада

Действие 4 - соло китара

Действие 5 - опера

Действие 6 - рок

Действие 7 - "кода" или финален акт

Този формат с резки обрати в стила, тона и темпото е необичаен за рок музиката. Още повече че творбата е пълна с алюзии за убийство, проклятие и нихилизъм.

Песента е за едно бедно момче, което се съмнява дали този живот е реален или това е неговото изкривено въображение, което живее в друга реалност. Казва, че дори и да престане да живее, вятърът ще продължи да духа без неговото съществуване. Затова прави сделка с дявола и продава душата си.

Налага се групата да излезе с официално изявление и то гласи: 

“Бохемска рапсодия” е за млад мъж, който случайно е убил някого и като Фауст (герой от шедьовъра на Гьоте - бел. авт.) e продал душата си на дявола. В нощта преди екзекуцията той призовава Бог на арабски език - “Бисмиллах”, и с помощта на ангелите възвръща душата си от Шейтан (аналог на дявола в ислямската митология)”.

Оперната част на произведението включва основно фрази като “Галилео”, “Фанданго” и “Скарамуш” - палячото от XVII век в известния уличен театър “Комедия дел арте”, търсещ изгода за сметка на ощетяването на някого другиго.

В края на иторията дяволът се чувства предаден и безсилен пред покаянието и любовта. Той си тръгва и стигаме до последното действие или "кода". Накрая прозвучава гонгът, който поставя точката на песента. 

Междувпрочем гонгът е инструмент, използван в Китай и Далечна Източна Азия за лечение на хора, които са под влиянието на зли духове. Първоначалното заглавие на сингъла било “Монголска рапсодия”, но на ръкописа личи, че първата дума е задраскана и е заменена с “Бохемска”.

Може би нищо в Бохемската рапсодия не е случайно? Или обратното? И какво е случайност? Среща на две необходимости? Дали тази песен представлява сделка за безсмъртие чрез изкуство?

"Казва ли ти някой, а и смее ли човек да пита", прословута реплика от българския игрален филм "13-тата годеница на принца".

/ГОНГ/










Източници: https://www.amazon.com/-/es/Jorge-Palazón/dp/B096JQTCJ4 и https://www.168chasa.bg/article/15485197

Няма коментари:

Публикуване на коментар