29 октомври 2014 г.

Смърдящите социални кампании на "OCB"

Играчите в тютюневия бизнес стават все по-нагли. Пример за това е кампанията на OCB, известна марка за листчета за ръчно свиване на цигари, която се "грижи" за езиците на потребителите си използвайки лепило, което е 100% натурална африканска акация. С други думи - листчетата ни са много био, еко и безвредни... 

Явно обаче тази грижа за безвредността на продуктите не е достатъчна. Налага се нов подход, който да подръпне други струни у сърцето на потребителя. 

Родопско село...Училище...Реставрация...


Най-новите пачки с листчета OCB са всъщност социална кампания, в която пушачите са призовани към действие "Заедно да възродим едно българско училище", докато плюнчат с език поредната си цигарка. Демек колкото повече пушите, толкова по-добре, защото подпомагате българското училище. Доста нелепо, не мислите ли?


Тази кампания за мен лично има по-лош вкус и от Арда качак. Познавам добре лъжите за филтрите от ново поколение и леките тънки и дълги цигари за жените-пушачи, BTL игрите, които те карат да се чустваш специален, да демонстрираш статус и самочувствие, накратко - всички рекламни трикове да се ангажират максимален брой млади хора в насърчаване на поведение, което вреди на тях и на другите около тях. 

Нещата обаче засмърдяват здраво когато се използват мними социални каузи и ценности, за да се пробутва продукт и стил на живот, който е доказано вреден! 

НЕКА СЕ ЗНАЕ: България е на първо място в ЕС по смъртност от инсулти, инфаркти и рак и на второ място по брой на хора, които пушат ежедневно, като пред нас е единствено Гърция! Повече от половината български мъже (55,3%) и всяка трета жена (35,3%) на възраст от 35 до 44 години пушат ежедневно цигари.

Международна статистика показва - една година след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места, броят на инфарктите при пушачи и непушачи намалява с 20 процента.

Всъщност на Запад OCB стигат доста далеч с провокативен и дори перверзен тип реклами, странно как в България се показват като "социални". Ето няколко примера:




ИЗВОД: Рекламите на цигари и съпътстващи продукти трябва да се ограничат и регулират, а държавата следва да вложи средства в здравни образователни програми с акцент върху здравословните навици, природосъобразно хранене, спорт и психо-емоционално здраве на подрастващите и младите хора. Всичко останало ще смърди и в буквален, и в преносен смисъл!

18 октомври 2014 г.

Дървото на живота

Вижте историята на Утари и нейната странна привързаност към едно дърво. История за любов, копнеж и загуба. Всяка година 1.7 млн. деца на възраст до 5 години умират от инфекции като диария и пневмония. Много от тези случаи могат да бъдат предотвратени единствено чрез миене на ръцете. Кампанията посветена на чистите ръце за последните 4 година е стигнала до 183 млн. човека. 

4 октомври 2014 г.

Храната - вкусна или здравословна?


"…натрапчивата идея за здравето се старае да медикализира всеки миг от живота, вместо да ни разреши едно приятно безгрижие. Това се изразява чрез присъединяването към терапевтичната сфера на всичко, което до този момент се е отнасяло към сферата на доброто възпитание: колективните ритуали и развлечения се превръщат в грижи, оценявани според това доколко са полезни или вредни. Например храната вече не се класифицира според това дали е вкусна или не, а дали е здравословна или нездравословна. Съобразяването има надмощие над вкуса, мярата над неправилното разпределение. Трапезата вече не е олтар на вкусни, сочни неща, момент на споделяне и размяна, а аптекарска лавица, където много точно се отмерват мазнини и калории, където добросъвестно се сдъвкват храни, които не са вече нищо друго, освен медикаменти. Трябва да пием вино не защото ни харесва, а защото повишава еластичността на артериите, да ядем пълнозърнест хляб, защото е по-лесно смилаем и т.н.“ (От книгата на Паскал Брюкнер "Вечната еуфория", 2002 г., София)

Джери Зайнфелд: Обичам рекламата, защото обичам лъжата

Брутално откровените и иронични речи по време на рекламни фестивали зачестяват все повече. Може би съвестта на рекламистите се пробужда и има нужда от трибуна поне веднъж в годината, за да оправдае по някакъв начин милионите показвания на затъпяващи рекламни спотове по цял свят. След Боб Хофман и неговата забележителна реч по време на фестивала Advertising Week Europe 2014 дойде време и за наградите Clio 2014, където единичният билет струва $700.


Този път в ролята на Изобличител на рекламното зло е Джери Зайнфелд, обявен от списание Forbes за най-високоплатения комедиен актьор в света. Той получава тази награда в качеството си на дългогодишен говорител на American Express. Трудните за преглъщане истини казани от комик бяха приети с лековат смях, а в края на речта пълната с професионалисти зала избухва в овации. Типично за американската култура и шоу бизнес. Но все някой трябваше да им го каже или поне напомни, пък било то и на полушега. 



"Да прекарваш живота си в опит да будалкаш невинни хора да харчат трудно спечелените си пари за безполезни, нискокачествени, изопачени продукти и услуги е една "отлична" употреба на енергията ти...В промеждутъка между видяната рекалама и притежаването на нещото аз съм щастлив. И това е всичко, което искам...Ние знаем, че продуктът започва да смърди. Ние знаем това, защото живеем в свят където всичко смърди. Ние всички вярваме, "Хей, може би точно това не смърди". Ние сме надяващи се създания. Глупави, но надяващи се. Но сме щастливи в този момент между рекламата и покупката..."

Снимка: CHARLES SYKES/INVISION/AP/ASSOCIATED PRESS


И още една "крилата" иронична фраза от приличащият на българския депутат Йордан Цонев комик от друго събитие:



"Шоуто или ти харесва, или не! Това е всичко, което трябва да решиш! Дали е истинско, или не е! Какво значение има? Ако ви дам парче торта, за какво ви е да знаете какво има вътре? Яжте! Просто яжте! И млъквайте! Защо задавате всички тези въпроси?"