26 февруари 2014 г.

Защо е велика Британия?

Защо е велика Британия? Предполагам по различни причини от Велико Търново. Защо цял свят говори на Английски език? Защо Гринуич е във Великобритания? Защо по-добрата музика идва оттам? 


Един от отговорите е...Въображението!
Ето какво казват самите великобританци: 
"Football, golf, cricket, tiddlywinks, croquet, the Spitfire, railways, steam engines, hovercrafts, penicillin, gravity, longitude, the jet engine, the worldwide web, evolution, sticky toffee pudding, the saucy seaside postcard, the stamp – the list is almost endless. We discovered or invented them all".

Supergeil е новото Das ist fantastisch

Как немците рекламират верига супермаркети? 
Supergeil!

Мустак от миналото или сянка от бъдещето?


Нетаняху посочва на Меркел път надясно, а сянката от еврейския пръст образува мустак като на Хитлер. 

Игри на въображението с колективната памет.

25 февруари 2014 г.

Юнг и мозайките в Равена




Швейцарският психолог К.Г.Юнг има изключително интересно преживяване с мозайките в Равена. Той посещава градчето през 1933 г. заедно със своя позната, също психолог. Отиват в една стара църква (баптисерия на православните) и там вижда мозайка показваща покръстването на Апостол Петър от Иисус Христос, която дълбоко го впечатлява и буди вълнение. По-късно моли свой приятел да снима мозайката и да му изпрати снимките. Оказва се, че такава мозайка не съществува. Двамата психолози не могат да повярват, че са видели нещо, което не съществува. По-късно Юнг ще признае, че това е едно от "най-странните" преживявания когато "нещо вътрешно може да изглежда като външно и обратното"

(за справка К.Г.Юнг "Автобиография - спомени, сънища, размисли", стр.280, изд.Абагар, Плевен 1995).



24 февруари 2014 г.

Кравай - гарнирани пити с пънк и ню уейв

Спомням си ъгъла на Фритьоф Нансен и Патриарха, мирис на пица, надпис на витрината "Гарнирани пити", а отгоре КРАВАЙ. Тогава Патриарха беше двупосочен, а всичко около НДК  - ново и спретнато. КРАВАЙ беше контрапункт на МАГУРА, така е и до днес, макар тези знакови места вече да ги няма. Все се надявам магазинът за платове да се закрие и на негово място отново да се отвори закусвалня.


Парчето на ДДТ, както и повечето музика се презаписваше на касетки и се разпространяваше между приятели. Качествата на текста и концепцията са неоспорими!

Каквито и години да са били, това беше едно местата в София, около които можеше да се вдиша глътка свобода, а пънкът се оказа, че действително е трудно да умре! :-)

17 февруари 2014 г.

Най-красивите барокови арии на Филип Жаруски


Барокът се характеризира с преувеличено движение и изобилни детайли, усещане за драматизъм, напрежение, изобилие и величие. 


16 февруари 2014 г.

Свети Йоан Златоуст за човешката природа

Човекът - краткосрочен заем на живота, неизбежен дълг към смъртта...Днес е подлец, а утре - мъртвец; днес тъне в богатство, а утре - в гроб; днеска е цар, а утре над него - гробар; днес е в пурпур, а утре - в саван; днес е в хазната, а утре - в земята; днес сред ласкатели, утре - сред червеи; днес съществува, утре го няма. Тъкмо се е пъчил и вече го опяват. В щастието си - непоносим, в мъката - неутешим. Сам себе си не разбира, а любопитства за по-високите неща. Не познава настоящето, а фантазира за бъдещето. По природа - смъртен, по собствената си високомерна оценка - вечен.

Свети Йоан Златоуст, 
Слово относно пророческите думи "Но напразно се лута човекът" в "За състраданието"

11 февруари 2014 г.

Среща с психиатъра - кадри от филма "Източни пиеси"

Христо отива на среща с психиатъра - силен момент от филма "Източни пиеси". По-голямата част от актьорите не са професионалисти, включително главната мъжка роля на дебютанта Христо Христов, който играе себе си във филма и който почива от свърхдоза към края на снимките.


„Източни пиеси“ е пълнометражен игрален филм, реализиран без държавно финансиране. 

Целият филм можете да видите тук:


Как мозъкът ни реагира на разказването на истории?


Въпреки, че не съм фен на американския научен модел всичко да се свежда до Негово Величество Мозъка, този кратък филм сочи в интересна и непозната посока. Да оставим настрана въпросът кое е първо, яйцето или кокошката, мозъкът или мисълта, по-важното е да осъзнаем връзката между тях. 


Д-р Пол Зак разказва забележителен пример за това как човешкият мозък реагира на разказването на истории. Той е пионер в областта на нововъзникващата наука невроикономика. Оказва се, че дори и най-простият разказ, ако следва класическите сюжетни линии, описани от немския драматург Густав Фрайтаг, може да предизвика мощни емпатични отговори, свързани с конкретни неврохимикали в мозъка , а именно кортизол и окситоцин . В случая разказът е за двугодишният Бен, който е болен и неговият баща. Изследвани са реакциите на няколко стотин човека. Мозъчните реакции на респондентите могат лесно да се превърнат в конкретни действия, които в случая на д-р Зак са довели до щедри дарения за благотворителност. От друга страна истории, които не успяват да следват класическата драматургична линия на действие-кулминация-развръзка, без значение колко са интересни, предизвикват  значително по-слаба емоционална и оттам химична реакция в мозъка. Заключенията от този експеримент биха могли да бъдат ползвани навсякъде където се разказват истории т.е. почти навсякъде. 

Разказвачи от всички страни, не спирайте да разказвате интересни и докосващи истории! Така променяте историята, своята собствена и тази на другите! :)

9 февруари 2014 г.

Любовта в киното - кадри от филма «Адам женится на Еве»

Съветската филмова класика "Адам се жени за Ева" (1981) с Елена Циплакова и Александър Соловьов в главните роли и режисьор Виктор Титов представя любовта чрез необичаен сюжет, сонети от Шекспир и музикален аранжимент. Мнозина зрители от по-възрастното поколение винаги ще помнят великолепната режисура, пластичността, психологизмът, честността, прямотата и душевната щедрост на актьорската игра



Сонет 102

Обичам — моят вид не го издава.
Обичам, но да крия съм готов.
Търгува този, който възхвалява
богатствата на своята любов...




Сонет 116

Не съм аз, който ще поставя спънки
пред брака на възвишени души.
Но може ли любов със сметки тънки,
готова свят съюз да разруши!
О, не! За мен е любовта маяк,
за да не губим вярната посока;
звездата пътеводна за моряк –
високо в свода и с цена висока.
Не е тя кукла на конци в ръцете
на времето – макар че то коси
и сочни устни, бузи и коси!
До свършека ще властва тя, помнете!
            Ако греша – тук нищо няма смисъл,
            ни някой любил е, ни аз съм писал.

Ето как изглежда Елена Циплакова днес

"Тая табела нарочно е така"


В България доста неща са норчно и напук, докато други са просто ей така. "Тая" табела обединява и двете.

Телефонен звън на 9 различни езици


8 февруари 2014 г.

Как Facebook влияе на психиката ни?

Най-популярната социална мрежа днес има близо 1 милиард профила. Случайно или не, Facebook създава условия за контакт и обмен на съдържание, но същевременно води до загуба на ценно време и внимание, разглеждане с часове на ненужна информация, коментиране, харесване...новини, които никога не свършват...въртене в омагьосан кръг, като мишка тичаща в колело...


Промяна в нагласите, в мисленето, в поведението, създаване на навици, засилване на усещането за празнота, тревожност, зависимостта към социалните мрежи днес вече е част от психопатологиите на 21-ви век наред с малките ежедневни обсесии от всякакъв вид като зависимостта към хазарт и кофеин. Следната инфографика показва в обобщен вид размерите и спецификите на този на пръв поглед любопитен факт, но всъщност съвсем сериозен проблем, да не кажем болест "облечена" в цветна дреха: